11.01.2022
GeniÅŸ bir yelpazeden seçim yapılan kenevir tohumu son dönemlerde araÅŸtırılan gıda maddelerinden biridir. Bunlardan üretilen bitkisel yaÄŸlar ve diÄŸer kullanım alanlarında oldukça faydalı olarak kullanılmıştır. Kullanılmış bitkisel yaÄŸlar ayrıca deterjan, kozmetik, hayvan yemi, biyodizel ve sabunda kullanılmak üzere geri dönüÅŸtürülebilir. Kenevir tohumları, konsantre enerjinin yanı sıra lif ve protein içerdiklerinden, süt veren süt inekleri için yem olarak yaygın olarak kullanılır. Kenevir bitkisi Anadolu'da "çedene" olarak da adlandırılır.
Kenevir tohumları çiÄŸ, kavrulmuÅŸ veya çeÅŸitli tariflere eklenerek kullanılabilir. Çörek otu gibi hamur iÅŸlerinin üzerine serpilebilir, bisküvi ve keklere eklenebilir, tahıl karışımlarına ilave edilebilir. Ayrıca kenevir tohumu birçok vitamin bakımından zengindir. Bu vitaminler ise A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri ve folik asit (B9) vitaminidir. Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko mineralleri içerir.
Bunun yanı sıra kenevir tohumu, Proteince zengindir. Ä°nsan fonksiyonları için çok önemli olan amino asitleri içerir. Gün içerisinde en az 3 yemek kaşığı kenevir tohumu yemek, bir kiÅŸinin günlük protein ihtiyacının üçte birini karşılar. Özellikle veganlar ve vejetaryenler için uygun ideal bir besindir. Kenevir birçok hastalığa yararlıdır. Bunların başında ise kolesterolü düÅŸürmeye yardımcı olarak kalp ve damar saÄŸlığını da korur.
Kenevir tohumunun birçok yararı bulunur. Ancak bilinen yararlarından biri de GLA (gama linolenik asit) adı verilen bir yaÄŸ asidi içerir. Bu özelliÄŸinden dolayı vücuttaki hormon dengesinin korunmasına yardımcı olur. Omega yaÄŸ asitleri açısından zengin olduÄŸundan beyin saÄŸlığına katkı saÄŸlar. Ä°çeriÄŸinde bulunan gama linolenik asit hormonal dengeyi desteklemesiyle beraber hormonal sorunlardan kaynaklanan regl öncesi sendromu ve regl aÄŸrısı gibi sorunları önleyebilir. Ä°çerdiÄŸi vitaminler baÅŸta olmak üzere demir sayesinde kansızlık ve halsizliÄŸin neden olduÄŸu baÅŸ aÄŸrıları ve halsizliÄŸin önlenmesine yardımcı olur.
Önemli diÄŸer özelliÄŸi ise kemikleri güçlendirir. Kenevir tohumunu besin olarak kullanan hayvanlar, içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde hormon takviyesine ihtiyaç duymazlar. Besin açısından oldukça zengin olan kenevir tohumu ve yaÄŸlarını salatalarda, hamur iÅŸlerinde ve atıştırmalıklarda piÅŸirilebilir veya zeminde öÄŸütülerek tercih edebilirsiniz. Ayrıca sabun ve kozmetiklerde tercih edilen kenevir tohumları cildinize zarar vermez. Evde hazırladığınız cilt bakım ürünlerine kenevir tohumu veya yağı da ekleyebilirsiniz.
Kenevir tohumları çok iyi bir lif kaynağıdır. Ä°çeriÄŸindeki maddeler bağırsak fonksiyonunu desteklediÄŸi için sindirim sistemini düzenleyebilir ve ishal ve kabızlık gibi sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra saç ve cilt saÄŸlığına iyi gelir. Düzenli olarak tüketilirse saç ve cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek magnezyum içeriÄŸi nedeniyle uyku sorunlarına da çok faydalıdır. Melatonin eksikliÄŸinden kaynaklanan uykusuzluk gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur ve melatonin hormonunun salınımını destekler.
YetiÅŸtirme açısından herhangi bir özel koÅŸulla kısıtlanmayan kenevir, çeÅŸitli toprak türlerinde ve hatta bataklıklarda bile yetiÅŸtirilebilir. YetiÅŸtiÄŸi topraÄŸa da vitamin ve mineral saÄŸlayarak verimi arttırır. Kenevir bitkilerinin gövdeleri çok güçlü olduÄŸundan, lifleri tekstil, yakıt, kâğıt ve iplik endüstrilerinde tercih edilmektedir. Özellikle çuval, ip, iplik, ayakkabı ve ÅŸapka, file çanta vb. yapımında kullanılır.